Υλικά για τη μελιτζανοσαλάτα:
1,5 κιλό μελιτζάνες
100 γρ. κόκκινες πιπεριές, ψητές και ψιλοκομμένες
30 γρ. καραμελωμένο κρεμμύδι
15 γρ. ελαιόλαδο
10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
25 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
25 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
5 γρ. ξίδι μπαλσάμικο
10 γρ. κρέμα μπαλσάμικο
50 γρ. ντομάτες, ψητές
Αλάτι
Ελαιόλαδο για το ψήσιμο
Για το σερβίρισμα:
300 γρ. μελιτζανοσαλάτα
50 γρ. φέτα, κομμένη σε μικρούς κύβους
Φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος, τις χαράζουμε και τις αλατίζουμε.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ταψί με σχάρα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Σκεπάζουμε με ένα άλλο ταψί και προσθέτουμε βάρος (π.χ. κονσέρβες). Αφήνουμε στο ψυγείο για μία νύχτα.
Αφαιρούμε τις μελιτζάνες, τις λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις σοτάρουμε σε καυτό τηγάνι ή τις ψήνουμε σε καυτή σχάρα μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ταψί με λαδόκολλα, με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω, και τις ψήνουμε στους 180°C μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και αφαιρούμε τη σάρκα, αφήνοντας έξω όσους περισσότερους σπόρους μπορούμε.
Σε πολυμηχάνημα, προσθέτουμε τη σάρκα των μελιτζανών, τις ψητές πιπεριές, το καραμελωμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τον βασιλικό, τον μαϊντανό, το ξίδι μπαλσάμικο, την κρέμα μπαλσάμικο, τις ψητές ντομάτες και αλάτι. Αλέθουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Διατηρούμε τη μελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε.
Για το σερβίρισμα, τοποθετούμε τη μελιτζανοσαλάτα σε σκεύος, προσθέτουμε τη φέτα και τον ψιλοκομμένο βασιλικό.

