Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Κρητικές μαραθόπιτες στο τηγάνι

Υλικά (για 5 πίτες)

  • Ζύμη:
    • 500 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 2 κ.σ. τσικουδιά ή τσίπουρο
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • ¼ κ.γ. αλάτι
    • ~240 ml χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί για μαλακή ζύμη 

  • Γέμιση:
    • Ένα μεγάλο μάτσ. μάραθος, ψιλοκομμένος
    • 1 φλ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (και με το πράσινο μέρος)
    • ½ φλ. σπανάκι ή σέσκουλα (προαιρετικά) ή περισσότερο μάραθο/άνηθο
    • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
    • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

  • Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι αν χρειαστεί 

Eκτέλεσης 

  1. Ζύμη
    Ανακατεύεις αλεύρι, αλάτι, λάδι. Ρίχνεις σιγά σιγά χλιαρό νερό ζυμώνοντας μέχρι να γίνει λεία, μαλακή, όχι κολλώδης.
    Πλάθεις μπάλα, την σκεπάζεις και ξεκουράζεται 30′. 

  2. Γέμιση
    Βάζεις σε μπολ τέτοια κομμένα χορταρικά, τα αλατίζεις ελαφρώς, τρίβεις με τα χέρια να μαραθούν, στραγγίζεις. Προσθέτεις λάδι, πιπέρι, ανακατεύεις. 

  3. Πλάσιμο φυλλών
    Παίρνεις ζύμη, τη χωρίζεις σε 10 μικρές μπάλες. Αλευρώνεις επιφάνεια, ανοίγεις κάθε μπάλα σε φύλλο ~15 cm διάμετρο. Σκέπασε με πετσέτα να μη στεγνώσουν. 

  4. Σύνθεση
    Βάζεις 1 κ.σ. γέμιση στο κέντρο του φύλλου. Βάζεις από πάνω άλλο φύλλο. Κλείνεις περιμετρικά πατώντας. Ξαναπλαταίνεις ελαφρώς με πλάστη για ομοιόμορφη πίτα. 

  5. Τηγάνισμα
    Ζεσταίνεις αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αν χρειάζεται, ρίχνεις λίγο λάδι. Ψήνεις κάθε πίτα 2–3′ από πλευρά, μέχρι να ροδίσει. 

  6. Σερβίρισμα & αποθήκευση
    Σερβίρεις ζεστές. Αν κρυώσουν, βάζεις σε τοστιέρα για λίγο. Μπορείς να καταψύξεις τυλιγμένες σε μεμβράνη. 

    Η εικόνα ανήκει στον Γιώργο Δρακόπουλο https://www.gastronomos.gr/syntagh/marathopites-toy-tiganioy/121566/

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x