Υλικά
-
9 αυγά (κρόκοι και ασπράδια χωριστά)
-
120 γρ ζάχαρη
-
50 γρ λικέρ Κίτρο ή κονιάκ
-
1½ κ.γ. κανέλα, ½ κ.γ. γαρίφαλο, 1 βανίλια
-
1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
Ξύσμα λεμονιού
-
100 γρ τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι
-
200 γρ ψιλοκομμένα καρύδια
Σιρόπι:
-
400 γρ ζάχαρη
-
500 ml νερό
-
1 ξυλάκι κανέλα
-
Χυμός 1 λεμονιού + λίγη φλούδα
Εκτέλεση
-
Χτυπάς κρόκους + ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρεμώδεις. Βάζεις λικέρ, ξύσμα, μπαχαρικά.
-
Προσθέτεις φρυγανιά + καρύδια. Ανακατεύεις ήρεμα.
-
Χτυπάς ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ενσωματώνεις αργά στο μείγμα.
-
Ψήνεις σε βουτυρωμένο ταψί (~23×30 εκ.) στους 170 °C για περίπου 1 ώρα.
-
Σιρόπι: βράζεις όλα τα υλικά 4-5 λεπτά, στο τέλος προσθέτεις λεμόνι.
-
Ρίχνεις το ζεστό σιρόπι στο γλυκό που μόλις βγήκε από το φούρνο. Αφήνεις να τραβήξει ~2 ώρες.
Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώ
https://www.argiro.gr/recipe/melaxrino-naksou-paradosiaki-karydopita/
