Υλικά
-
300 γρ. μέλι
-
250 γρ. ζάχαρη
-
1 κ.σ. νερό
-
300 γρ. ανάμεικτοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια)
-
1 κ.γ. βανίλια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Ψήσιμο ξηρών καρπών: Προθερμαίνεις φούρνο στους 160°C. Απλώνεις τους ξηρούς καρπούς σε ταψί και ψήνεις 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
-
Βράσιμο μελιού και ζάχαρης: Σε κατσαρόλα ανακατεύεις μέλι, ζάχαρη και νερό. Βράζεις σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει το 120°C ή μέχρι ένα drop σε κρύο νερό να σφίξει.
-
Χτύπημα μείγματος: Κατεβάζεις από τη φωτιά και χτυπάς με μίξερ χειρός μέχρι να γίνει λευκό και αφράτο. Προσθέτεις τη βανίλια.
-
Προσθήκη ξηρών καρπών: Ρίχνεις τους ψημένους ξηρούς καρπούς και ανακατεύεις καλά.
-
Σχηματισμός: Απλώνεις σε ταψί με λαδόκολλα, πιέζεις να ισιώσει και αφήνεις να κρυώσει για 2-3 ώρες μέχρι να σφίξει.
-
Κόψιμο: Κόβεις σε μικρά κομμάτια και απολαμβάνεις.
Η εικόνα ανήκει στο γαστρονόμοςhttps://www.gastronomos.gr/topikes-kouzines/ellada/i-io-nia-glyky-tita-toy-mantola-toy/97975/
