Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Περγαμόντο από την Κέρκυρα

Υλικά (για 3 κιλά περγαμόντα)

  • 3 κιλά περγαμόντα μεσαίου μεγέθους

  • 3 κιλά ζάχαρη

  • 1 κιλό γλυκόζη (προαιρετικά)

  • Χυμός από 1 λεμόνι

 Διαδικασία

1. Προετοιμασία φρούτων

  • Πλύνε τα περγαμόντα με κρύο νερό.

  • Τρίψε την κίτρινη φλούδα με τρίφτη.

  • Αφαίρεσε μια στρογγυλή φέτα από την περιοχή του κοτσανιού κάθε περγαμόντου.

  • Άδειασε το εσωτερικό του φρούτου με κουτάλι (μπορείς να το κάνεις και μετά τον πρώτο βρασμό).

2. Ξεπίκρισμα

  • Βάλε τα άδεια φρούτα σε κατσαρόλα με κρύο νερό και άναψε δυνατή φωτιά.

  • Όταν βράσουν, μέτρα 10 λεπτά και σβήσε τη φωτιά.

  • Άλλαξε το νερό με φρέσκο και άφησέ τα μέσα για 12 ώρες.

  • Την επόμενη μέρα, άλλαξε το νερό δύο φορές (πρωί και βράδυ).

  • Την τρίτη μέρα, δοκίμασε τη φλούδα για να δεις αν έχει ξεπικρίσει. Αν χρειάζεται, επανέλαβε τη διαδικασία με φρέσκο νερό.

3. Σιρόπιασμα

  • Αφού ολοκληρωθεί το ξεπίκρισμα, βάλε τα φρούτα σε σουρωτήρι και άφησέ τα να στραγγίσουν.

  • Τοποθέτησέ τα σε κατσαρόλα και πρόσθεσε τη ζάχαρη.

  • Άφησέ τα 8-12 ώρες να μαριναριστούν.

  • Βάλε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και άφησέ τα να βράσουν μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματιστεί ένα σιρόπι (περίπου 10-15 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός).

  • Δοκίμασε με πιρούνι αν τα φρούτα έχουν μαλακώσει. Αν είναι σκληρά, συνέχισε το βράσιμο.

  • Όταν μαλακώσουν και γίνουν διάφανα, αποσύρουμε από τη φωτιά.

  • Βγάλε τα φρούτα από την κατσαρόλα και άφησέ τα να στραγγίσουν.

  • Επανάφερε την κατσαρόλα με το σιρόπι σε μέτρια φωτιά και βράσε έως ότου δέσει καλά.

  • Πρόσθεσε τη γλυκόζη και άφησε το σιρόπι να βράσει για 2-3 λεπτά.

  • Σβήσε τη φωτιά και πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού.

  • Επέστρεψε τα φρούτα στο καυτό δεμένο σιρόπι και άφησέ τα για μία μέρα να κρυώσουν.

4. Στέγνωμα

  • Βγάλε τα φρούτα από το σιρόπι και άφησέ τα 1-2 μέρες στον σβηστό φούρνο πάνω στη σχάρα, με ένα ταψάκι από κάτω για να στάζει το σιρόπι.

  • Όταν στεγνώσουν, τύλιξέ τα σε μεμβράνη και θα διατηρηθούν για αρκετούς μήνες.

Η εικόνα ανήκει στην Χριστίνα Γεωργιάδου

https://www.gastronomos.gr/syntagh/pergamonto-gklase-apo-tin-kerkyra/310554/

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x