Υλικά
2 γιαούρτια στραγγιστά (σύνολο 400 g)
3 αυγά, χωρισμένα ασπράδια και κρόκοι
250 g ζάχαρη
1,5 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι σόδα μαγειρική
2 βανίλιες
300 g ψιλό σιμιγδάλι
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
¼ φλιτζανιού ούζο (ή επιπλέον χυμό πορτοκαλιού)
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1¾ φλιτζάνι νερό
1 φλούδα λεμονιού
Χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Αφήνεις όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάς τα ασπράδια με λίγο αλάτι σε μαρέγκα απαλά μέχρι να κάνει απαλές κορυφές.
Χτυπάς κρόκους, βανίλιες και ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτεις γιαούρτι, μπέικιν, σιμιγδάλι. Ανακατεύεις καλά.
Διαλύεις τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνεις στο μείγμα.
Προσθέτεις ούζο και συνεχίζεις το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Τέλος, ενσωματώνεις προσεκτικά τη μαρέγκα, αναδιπλώνοντας με σπάτουλα.
Αδειάζεις το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί διαμ. 30 cm. Ισιώνεις την επιφάνεια.
Ψήνεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 °C αέρα, για περίπου 40′ μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Αφήνεις να κρυώσει. Κόβεις σε κομμάτια.
Περιχύνεις σιγά-σιγά με ζεστό σιρόπι.
Αφήνεις να κρυώσει τελείως και να απορροφήσει το σιρόπι.
Προαιρετικά, αλείφεις με ελαφριά κρέμα λεμονιού. Ψύχεις στο ψυγείο.
Σιρόπι
Βάζεις ζάχαρη, νερό και φλούδα λεμονιού σε κατσαρόλα.
Σιγοβράζεις για 2–3′ μετά το σημείο βρασμού.
Αποσύρεις από τη φωτιά. προσθέτεις τον χυμό λεμονιού στο τέλος.
Σιρόπι ζεστό, γλυκό κρύο.

