Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Φογάτσα Κέρκυρας

Υλικά

  • 650 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

  • 200 γρ. ζάχαρη

  • 250 γρ. φρέσκο γάλα

  • 1/4 κ.γ. αλάτι

  • 2 αυγά + 1 κρόκο

  • 1½ φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 40 γρ. φρέσκια)

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι

  • 40 γρ. λικέρ κουμ κουάτ (ή άλλο λικέρ)

  • 70 γρ. φρουί γλασέ ή γλυκό κουταλιού

  • 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • Ασπράδι αυγού για επάλειψη

 Εκτέλεση

  1. Ζέστανε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Άφησέ το να γίνει χλιαρό.

  2. Χτύπησε τα αυγά και τον κρόκο και πρόσθεσέ τα στο χλιαρό γάλα.

  3. Πρόσθεσε το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, και το λικέρ.

  4. Στον κάδο του μίξερ, βάλε το αλεύρι και τη μαγιά. Κάνε μια λακκούβα και ρίξε τα υγρά υλικά.

  5. Ζύμωσε για 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

  6. Αύξησε την ταχύτητα και ζύμωσε για 6-7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να καθαρίσει από τα τοιχώματα του κάδου.

  7. Πρόσθεσε το μαλακό βούτυρο σταδιακά και ζύμωσε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως.

  8. Πρόσθεσε τα φρουί γλασέ και ζύμωσε για 1-2 λεπτά.

  9. Μάζεψε τη ζύμη σε μπάλα και άφησέ την σε βουτυρωμένο μπολ, σκεπασμένη, για 2 ώρες σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  10. Μετακίνησε τη ζύμη σε βουτυρωμένο ταψί με λαδόκολλα.

  11. Άφησέ τη να φουσκώσει για 1,5 ώρα σε ζεστό μέρος.

  12. Προθέρμανε τον φούρνο στους 160°C με αέρα.

  13. Άλειψε τη ζύμη με το ασπράδι αυγού.

  14. Κάνε ένα σταυρό στην κορυφή με ψαλίδι.

  15. Ψήσε για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γυαλίσει η επιφάνεια.

  16. Άφησέ τη να κρυώσει για 20 λεπτά στη φόρμα, και μετά σε σχάρα.

    Η εικόνα ανήκει στον Γιώργο Τσούλη

    https://www.giorgostsoulis.com/syntages/pasxa/fogatsa-paradosiako-tsoureki-kerkyras

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x