Υλικά
-
650 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
-
200 γρ. ζάχαρη
-
250 γρ. φρέσκο γάλα
-
1/4 κ.γ. αλάτι
-
2 αυγά + 1 κρόκο
-
1½ φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 40 γρ. φρέσκια)
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
-
40 γρ. λικέρ κουμ κουάτ (ή άλλο λικέρ)
-
70 γρ. φρουί γλασέ ή γλυκό κουταλιού
-
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-
Ασπράδι αυγού για επάλειψη
Εκτέλεση
-
Ζέστανε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Άφησέ το να γίνει χλιαρό.
-
Χτύπησε τα αυγά και τον κρόκο και πρόσθεσέ τα στο χλιαρό γάλα.
-
Πρόσθεσε το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, και το λικέρ.
-
Στον κάδο του μίξερ, βάλε το αλεύρι και τη μαγιά. Κάνε μια λακκούβα και ρίξε τα υγρά υλικά.
-
Ζύμωσε για 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
-
Αύξησε την ταχύτητα και ζύμωσε για 6-7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να καθαρίσει από τα τοιχώματα του κάδου.
-
Πρόσθεσε το μαλακό βούτυρο σταδιακά και ζύμωσε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως.
-
Πρόσθεσε τα φρουί γλασέ και ζύμωσε για 1-2 λεπτά.
-
Μάζεψε τη ζύμη σε μπάλα και άφησέ την σε βουτυρωμένο μπολ, σκεπασμένη, για 2 ώρες σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
Μετακίνησε τη ζύμη σε βουτυρωμένο ταψί με λαδόκολλα.
-
Άφησέ τη να φουσκώσει για 1,5 ώρα σε ζεστό μέρος.
-
Προθέρμανε τον φούρνο στους 160°C με αέρα.
-
Άλειψε τη ζύμη με το ασπράδι αυγού.
-
Κάνε ένα σταυρό στην κορυφή με ψαλίδι.
-
Ψήσε για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γυαλίσει η επιφάνεια.
-
Άφησέ τη να κρυώσει για 20 λεπτά στη φόρμα, και μετά σε σχάρα.
Η εικόνα ανήκει στον Γιώργο Τσούληhttps://www.giorgostsoulis.com/syntages/pasxa/fogatsa-paradosiako-tsoureki-kerkyras

