Υλικά (για περίπου 4–6 μερίδες)
-
12 μεγάλες, καθαρισμένες αγκινάρες
-
500 γρ αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
-
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
-
4–5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
-
1–2 φρέσκα σκόρδα ή 1 σκελίδα σε φετάκια
-
3 κουταλιές της σούπας ρύζι Καρολίνα
-
Χυμός από 2 λεμόνια
-
3 κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος
-
80 ml ελαιόλαδο
-
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία γέμισης
Σε μπολ ανακατεύεις το ρύζι με τον αρακά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Προσθέτεις αλάτι και πιπέρι και ανακατεύεις καλά. -
Σοτάρισμα
Σε κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. -
Γέμισμα αγκινάρων
Τακτοποιείς τις αγκινάρες όρθιες μέσα σε κατσαρόλα. Γεμίζεις κάθε αγκινάρα με το μίγμα ρυζιού — και τοποθετείς την υπόλοιπη γέμιση ανάμεσα στις αγκινάρες αν υπάρχει. -
Προσθήκη λεμονιού και νερού
Περιχύνεις τις γεμισμένες αγκινάρες με τον χυμό λεμονιού. Προσθέτεις ζεστό νερό, ώστε να καλύψει τις αγκινάρες σχεδόν. Καλό είναι να το ρίχνεις σταδιακά και όχι κατευθείαν επάνω τους για να μη χαλάσει η γέμιση. -
Μαγείρεμα
Χρησιμοποιείς λαδόκολλα (επαφή πάνω στις γεμίσεις) και σκεπάζεις με καπάκι. Σε μέτρια φωτιά σιγοβράζεις για περίπου 30–35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να βράσει το ρύζι. -
Σερβίρισμα
Μόλις έτοιμες, περιχύνεις με λίγο επιπλέον λεμόνι και πασπαλίζεις με φρέσκο άνηθο ή μάραθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η εικόνα ανήκει στο Yolenis
