Υλικά
-
1 κ.σ ελαιόλαδο (περίπου ¼ φλ.)
-
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
-
1 κ.γ πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
-
1 κιλό πεταλίδες (ή όστρακα της αρεσκείας σου)
-
350 γρ. ρύζι Καρολίνα, πλυμένο
-
¼ φλ. ούζο ή λευκό κρασί
-
5½ φλυτζάνια ζωμό από τα όστρακα (ή νερό + ζωμό)
-
Πιπέρι
-
Ψιλοκομμένα ντοματίνια (προαιρετικά)
-
Λεμόνι για σερβίρισμα
Εκτέλεση
-
Καθάρισε τις πεταλίδες και ξέπλυνέ τες καλά για να φύγει η άμμος.
-
Βράσε νερό, βούτα μέσα τα όστρακά σου 1–2 λεπτά μέχρι λίγο να ανοίξουν. Στράγγιξέ τα και φύλαξε το ζουμί (ζωμό).
-
Βγάλε την ψίχα από τα όστρακα, κράτα τη και πέτα τα κελύφη. Σούρωσε τον ζωμό από το βράσιμο.
-
Σε κατσαρόλα, ζέστανε το λάδι και σοτάρισε το κρεμμύδι 5 λεπτά.
-
Πρόσθεσε το σκόρδο και τον πελτέ. Σόταρε 1 λεπτό ακόμα.
-
Ρίξε το ρύζι και ανακάτεψε να λαδωθεί.
-
Σβήσε με το ούζο ή κρασί, άφησε να εξατμιστεί.
-
Βάλε πιπέρι, τον ζωμό και αν θες ντοματίνια. Χαμήλωσε τη φωτιά.
-
Σιγόβρασε με κλειστό καπάκι για 15 λεπτά.
-
Βγάλε από τη φωτιά, σερβίρεις με μπόλικο λεμόνι από πάνω.
Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώ

