Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Πατελόρυζο Κεφαλονιάς

Υλικά

  • 1 κ.σ ελαιόλαδο (περίπου ¼ φλ.)

  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

  • 1 κ.γ πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)

  • 1 κιλό πεταλίδες (ή όστρακα της αρεσκείας σου)

  • 350 γρ. ρύζι Καρολίνα, πλυμένο

  • ¼ φλ. ούζο ή λευκό κρασί

  • 5½ φλυτζάνια ζωμό από τα όστρακα (ή νερό + ζωμό)

  • Πιπέρι

  • Ψιλοκομμένα ντοματίνια (προαιρετικά)

  • Λεμόνι για σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Καθάρισε τις πεταλίδες και ξέπλυνέ τες καλά για να φύγει η άμμος.

  2. Βράσε νερό, βούτα μέσα τα όστρακά σου 1–2 λεπτά μέχρι λίγο να ανοίξουν. Στράγγιξέ τα και φύλαξε το ζουμί (ζωμό).

  3. Βγάλε την ψίχα από τα όστρακα, κράτα τη και πέτα τα κελύφη. Σούρωσε τον ζωμό από το βράσιμο.

  4. Σε κατσαρόλα, ζέστανε το λάδι και σοτάρισε το κρεμμύδι 5 λεπτά.

  5. Πρόσθεσε το σκόρδο και τον πελτέ. Σόταρε 1 λεπτό ακόμα.

  6. Ρίξε το ρύζι και ανακάτεψε να λαδωθεί.

  7. Σβήσε με το ούζο ή κρασί, άφησε να εξατμιστεί.

  8. Βάλε πιπέρι, τον ζωμό και αν θες ντοματίνια. Χαμήλωσε τη φωτιά.

  9. Σιγόβρασε με κλειστό καπάκι για 15 λεπτά.

  10. Βγάλε από τη φωτιά, σερβίρεις με μπόλικο λεμόνι από πάνω.

    Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώ

    https://www.argiro.gr/recipe/pateloryzo-kefalonias/

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x