Υλικά
Για τη ζύμη:
-
125 γρ βούτυρο
-
1/2 φλ. ζάχαρη
-
1/2 φλ. λάδι
-
1/3 φλ. χυμό πορτοκάλι
-
1/2 κ.γ. σόδα
-
1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση:
-
3 κ.σ. μέλι
-
3 κ.σ. νερό
-
1 κ.σ. ζάχαρη
-
350 γρ καρύδια και αμύγδαλα χοντροκομμένα
-
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
-
1/4 κ.γ. γαρίφαλο
-
1/2 κ.γ. κανέλα
-
2 φρυγανιές τριμμένες
-
100 γρ σουσάμι καβουρντισμένο, σπασμένο
Για το πασπάλισμα:
-
Ανθόνερο
-
Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
-
Ζύμη: Ανακατεύεις το βούτυρο, τη ζάχαρη, το λάδι και το χυμό πορτοκάλι. Προσθέτεις τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Σιγά-σιγά ρίχνεις το αλεύρι μέχρι να φτιάξεις μια ζύμη που να μην κολλάει. Την αφήνεις να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
-
Γέμιση: Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το μέλι, το νερό και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτεις τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα μπαχαρικά, τις τριμμένες φρυγανιές και το σουσάμι. Ανακατεύεις καλά και αφήνεις τη γέμιση να κρυώσει.
-
Συναρμολόγηση: Ανοίγεις τη ζύμη σε φύλλο και κόβεις σε μικρούς κύκλους. Βάζεις μια κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο κάθε κύκλου και κλείνεις σε μισοφέγγαρο. Πιέζεις τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσουν καλά.
-
Ψήσιμο: Τοποθετείς τα πατούδα σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
-
Πασπάλισμα: Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο, τα ψεκάζεις με ανθόνερο και τα πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη.
Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώ
https://www.argiro.gr/recipe/kritika-patouda/

