Υλικά
Για τη ζύμη:
-
1 φλιτζάνι βούτυρο αγελάδος
-
2 φλιτζάνια σπορέλαιο
-
1 φλιτζάνι ζάχαρη
-
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
-
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
Για τη γέμιση:
-
2 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα
-
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
-
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
Για το σιρόπι:
-
3 φλιτζάνια νερό
-
4 φλιτζάνια ζάχαρη
-
Φλούδα από πορτοκάλι
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία γέμισης: Ανακάτεψε σε ένα μπολ τα καρύδια με τη ζάχαρη και την κανέλα.
-
Ζύμη: Σε μια λεκάνη, ανακάτεψε το βούτυρο, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη και τη σόδα. Πρόσθεσε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται εύκολα. Άφησέ τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά στο ψυγείο.
-
Πλάσιμο: Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C. Πλάσε μικρές μπαλίτσες από τη ζύμη, άνοιξέ τες σε μικρούς δίσκους και βάλε στο κέντρο λίγο από το μείγμα καρυδιών. Κλείσε τις άκρες και σχημάτισε μικρές μπαλίτσες. Τοποθέτησέ τες σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
-
Ψήσιμο: Ψήσε τα φοινίκια για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσουν.
-
Σιρόπι: Εν τω μεταξύ, ετοίμασε το σιρόπι βράζοντας το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα πορτοκαλιού για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
-
Σιρόπιασμα: Αφήνοντας τα φοινίκια να κρυώσουν ελαφρώς, τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και άφησέ τα να το απορροφήσουν.
-
Τελική πινελιά: Πασπάλισε τα φοινίκια με λίγη ζάχαρη πριν τα σερβίρεις.
Η εικόνα ανήκει στο: https://tasty.athinorama.gr/suntages/glukes-suntages/704377/ta-foinikia-tis-makedonias/

